Zentrum für internationale lichtkunst Unna

Ik schrijft dit drie jaar nadat ik het museum bezocht heb. Drie jaar later staat dit museum nog steeds in mijn top 10. Het museum zit in een oude brouwerij. Ik bezoek graag brouwerijen, dus dit is voor mij al een flinke plus. Het museum beslaat 2600 vierkante meter en bevindt zich onder de grond. Het focust zich alleen op lichtkunst en voor de kunstwerken die hier te zien zijn kan ik geen meer ideale locatie bedenken.


Regelmatig, als je lichtkunst tegenkomt in een museum, zie je dat er één probleem is. Er is al licht. Dit zorgt ervoor dat de lichtkunst ofwel weggestopt wordt in een donker hoekje, ofwel niet volledig tot zijn recht komt. Nogmaals; dit is regelmatig zo, de meeste musea weten hoe ze lichtkunst zo tentoon kunnen stellen dat het "werkt". Maar het Zentrum für internationale lichtkunst in Unna bestaat voor de lichtkunst.


We kregen een fantastische tour, wat ook moet want je mag niet zonder begeleiding door het museum. Een tour met verhalen en toelichting over de kunst.


Over dit museum ben ik niets anders dan enthousiast. Ik bezocht dit museum met mijn klas van de kunstacademie. We waren kapot van een week lang slenteren door musea, luisteren naar gidsen en late nachten met herhaaldelijk lege glazen wijn. Zelfs gesloopt, was dit museum letterlijk de highlight. Een must voor iedereen in de kunstwereld.


Website van het museum: lichtkunst-unna.de/en

0 reacties