Wondr Experience Amsterdam

Ik las een nieuwsartikel waarvan de kop hierop leek "instagram museum geopend in Amsterdam". Dit vertelde mij twee dingen: journalisten weten niet wat een museum is en ik moet hierheen.


In een museum wordt kunst tentoongesteld. Laten we dat als criterium houden voor een museum. In de Wondr Experience, wordt geen kunst tentoongesteld. Gelukkig adverteren ze het zelf ook niet op deze manier. Het is een ervaring, een loods met verschillende ruimtes die insta-waardig zijn ingericht. Een zwembad met plastic spekjes, een plastic jungle, een blauwe disco-ballenbak, een confetti-douche, een roze zachte pooltafel en een kamer waar je tussen de wolken loopt. De ruimtes zijn gemaakt voor de perfecte instagram foto's.


Ik ben er met een vriendin heen geweest. We hebben ons er ruim drie uur vermaakt. Langer dan dat we ons vermaken in een museum. Ik hou er niet van om op de foto te gaan, maar dit was grappig. Het voelt niet als een foto-shoot, het is een beetje wat je er zelf van maakt. Tot mijn verbazing waren het niet alleen jonge vrouwelijke influencers die hier kiekjes schoten met duur camera-equipment. Het was een moeder met haar kinderen, een vrouw van middelbare leeftijd alleen en wij. Twee kunstacademiestudenten die zich afvroegen of dit de toekomst was van kunst.


Want journalisten adverteren het als een museum. Het is incorrect in onze ogen, maar is dit hoe de rest van de wereld deze plek beschouwt? Een museum waar je niet naartoe gaat om kunst te bekijken, maar om het zelf te maken. Een museum waar de kunst niet tentoongesteld word op locatie, maar waar de kunst gebeurd en waarvan het tentoongesteld word op social-media.


Wij zijn blij dat Wondr zichzelf een ervaring noemt. Maar het riep bij ons interessante vraagstukken op. Ik heb ook geschreven over de tentoonstelling van Daan Roosegaarde, die ook bestaat uit verschillende kamers waar je interactie met de ruimte aangaat. Behalve dat het gedachtegoed achter de twee concepten anders is, hoe verschillend zijn de twee van elkaar aan de oppervlakte? Het is beiden interactief, beiden instagram-waardig en beiden een ervaring. Al voelt het toch denigrerend om het werk van Roosegaarde te vergelijken met een instagram-experience.


Maar, we hebben ons vermaakt, de foto's zijn leuk. Als je plezier beleefd aan het maken van de leukste selfies, is Wondr jouw Walhalla.


Website van Wondr: wondrexperience.com/en


0 reacties