"Presence", door Daan Roosegaarde

Een kunstenaar die zich bezighoudt met het ontwikkelen van alternatieve technologieën voor bestaande technologieën. Dat is hoe ik Roosegaarde zijn werk begrepen heb. Dit zijn alternatieve technologiën voor licht. Maar ook een alternatieve technologie voor tentoonstellen. Waarin jij letterlijk een fysieke afdruk achterlaat in de ruimte. Interactieve kunst wordt steeds actueler. Het is toegankelijk, leuk voor alle leeftijden en leuk over het algemeen. Het is niet altijd noodzakelijk dat de kunst zelf serieus is, om een serieuze boodschap over te brengen. Roosegaarde is zeker wel een serieuze kunstenaar, met een serieuze boodschap over huidige technologieën en het milieu. Maar zoals in deze tentoonstelling goed te zien was, kan het ook leuk zijn.


De beste manier om dingen te leren, om te innoveren, te vernieuwen, is door er plezier in te hebben. Dit was voor mij zichtbaar in Roosegaarde zijn werk. Ja, het werd viezig. Het werk gaat een beetje kapot en toen ik thuis kwam heb ik nog dagen piepschuimen balletjes in mijn spullen gevonden. Kleine kunst-verstekelingen. Dit vond ik juist de charme van het werk. Het mocht van mij groter, dat was het enige minpunt. De ervaring was te snel voorbij.


Website: groningermuseum.nl


0 reacties