"Onrust", door Sticks en "Congo Tales", door Pieter Henket in museum de Fundatie, Zwolle.

Als ik start met een nieuwe project, bezoek ik tentoonstellingen. Ik probeer gevarieerde tentoonstellingen te bezoeken, zo heb je een variatie aan input. Twee meer verschillende in eenzelfde museum als deze, zul je niet snel vinden. Congo Tales is een serie foto's met ambient geluid. Ze laten het verhaal zien van de mensen uit Mbomo. De foto's waren mooi, intrigerend en ze hadden allemaal hun eigen verhaal. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet alle verhalen heb gelezen. Tentoonstellingen als deze vind ik moeilijk. De tentoonstelling probeert aandacht te vragen voor de mensen in Mbomo en het regenwoud. Maar als ik door de tentoonstelling loop zie ik een hele boel witte mensen, waarvan de meesten op leeftijd, kijken naar de zielige mensen in een derde wereld land. Het is hetzelfde concept als een dierentuin. Zie hier een dier, op de rand van uitsterven, aanschouw zijn schoonheid en geef ons geld. Dit gevoel kan ik niet loslaten tijdens zo'n tentoonstelling.


Onrust is een tentoonstelling bedacht door de rapper Sticks, een rapper uit Zwolle. Hij zegt dat muziek tijdelijk is. Je luistert het muziekstuk, maar het komt altijd ten einde. Je kan een nummer eindeloos herhalen, maar het blijft hetzelfde, de kans dat je nieuwe dingen ontdekt is vrij klein. Ook is het overal beschikbaar, het is niet exclusief. Hij zegt dat kunst in een museum dit wel is. Je kan uren naar een kunstwerk kijken en er telkens nieuwe dingen in ontdekken. De manier hoe het gemaakt is, vormen, kleuren. En het is exclusief, de meeste kunst kun je alleen in een museum bekijken.


Dus bracht hij zijn muziek naar het museum. Een ruimte in het museum werd omgebouwd tot studio, waar hij met zijn producers de hele dag muziek aan het maken zijn. Ohja, en alles is gesponsord door Red Bull. Waarom? Dat word nergens uitgelegd.


Het concept van Sticks vond ik hartstikke tof. In totaal waren er 5 installaties, video en geluid, naast de studio. Wat ik vooral interessant vond was dat er een nieuwe cultuur geïntroduceerd werd in het museum. De rapper staat te praten met een koppel ouderen die anders nooit met elkaar in aanraking gekomen zouden zijn. Ook liep er veel jongelui rond, die nu misschien voor het eerst vrijwillig naar een museum gekomen waren.


Ik denk dat we meer van dit soort tentoonstellingen nodig hebben. Waar Congo Tales probeert ons kennis te laten maken met een cultuur en in mijn ogen faliekant mislukt, heeft Onrust succes.


Website van het museum: museumdefundatie.nl

0 reacties