"Museum Motus Mori", door Katja Heitmann in Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht

Voor een weekendje weg struinde ik door het internet om te kijken wat er allemaal te doen was in Maastricht. Zo kwam ik terecht bij deze tentoonstelling. Over de vergankelijkheid van het lichaam en haar beweging. Nu een museum, een archief om bewegingen vast te leggen en waar je bewegingen kan aanschouwen.


Als je de beschrijving van een tentoonstelling leest hoop je altijd dat het er op een bepaalde manier uitziet. Dat het gaat zijn wat je denkt dat het is. Met een vriendin van mij ging ik naar deze tentoonstelling. Zij studeert dit jaar af als creatief therapeut en ik wist dat als deze tentoonstelling zou zijn zoals ik vermoedde dat het zou zijn, dat het diepe indruk op ons zou maken.


En zo was het. Als je nog nooit in Huis Marres geweest bent; het is een oud herenhuis. Je komt binnen en voor deze tenstoonstelling was de benedenverdieping ingericht als een archief. In de ene kamer kon je luisteren naar de interviews, waarin door middel van gesprek vastgesteld werd welke beweging geregistreerd zou worden. In de andere kamers werden interviews de hele dag door live afgenomen. En een derde kamer, bezaaid met teksten en tekeningen, waar de bewegingen schriftelijk gedocumenteerd waren.


Maar op de bovenverdieping gebeurde waar ik op had gehoopt. Een live uitvoering van beweging. Danseressen van over de hele wereld zochten een beweging of een serie aan bewegingen uit. Deze voerden ze de hele dag, 5 uur achter elkaar, uit. Vertraagd en enkel in een onderbroek. Zodat je elk spiertje in het lichaam kon zien, elke trilling, elke inspanning. Het was prachtig, ontroerend en adembenemend. Het is gek om naar een naakt lichaam te mogen kijken, op de manier zoals het hier mocht. Het went niet, maar dit is een kunstwerk waar je naar wilt kijken. Het is intiem en ik denk dat ik nog nooit zo geraakt bent door kunst als door dit kunstwerk.


Het was uniek dat deze tentoonstelling bijna een hele maand plaats heeft gevonden in Marres. Ik weet dat ze in April 2020 in Düsseldorf zijn en ga proberen het met andere vriendinnen te bezoeken. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit kunstwerk een diepe indruk op mij heeft achtergelaten.

0 reacties