yellooow.jpg

In mijn wereld weet ik alles. Vraag mij iets, wat dan ook, en je krijgt een antwoord. Een waarheid, een gokje, een suggestie, een mogelijkheid. Vaak is het verre van een zekerheid, maar dat maakt niet uit. Want jij vroeg iets en omdat ik antwoord gaf, lijkt het alsof ik het wist.

 

Mijn wereld hangt bij elkaar met humor. Satirisch, sarcastisch, scherp of zwartgallig, maar meestal slaat het de plank een beetje mis. Soms is de plank niet eens in de buurt. Na een zenuwachtig lachje en medelijden van mijn publiek wordt mij dit wel vergeven.

En omdat het mijn wereld is, ben ik niet één ding. Geen enkel mens is één ding, maar dit denken we vaak wel. Kunstenaar. Schrijver. Filosoof. Illustrator. Grafisch ontwerper. Dichter. Docent. Psycholoog. Beroepen waarvan ik in sommige gevallen een diploma heb, beroepen die ik in sommige gevallen zeer ambieer. Dochter, partner, vriendin, zus. Beroepen die ik niet gekozen heb, maar mij gegeven zijn.

Februari 1994. Eerst Emmeloord. Toen Kampen. Terug naar Emmeloord. Nu in Rotterdam.

Mensen zien mij als stabiel, creatief, zorgzaam, strikt, koppig, zeer koppig, enorm eigenwijs, stug, zacht, emotioneel, een hart van goud, maar hard en eerlijk. Ik zie mijzelf soms als naïef, ik ben vaak onzeker, maar dit mag. Want de wereld is een enge plek waar iedereen een mening heeft. Dat weet ik zeker, want ik heb die ook. Ik ben sterk, ik heb heel veel liefde. Ben geduldig en raak niet snel in paniek. Ik huil snel bij films. Ik verslind boeken, ik kan uren achter elkaar stil zijn.

Ik droom. Van een wereld waar alles beter is. Ik ben een realist. Die vaak boos is over de dromen. Die vaak bang is dat het niet mogelijk is. Ik ben agnostisch. Ik hou van structuur en orde. Behalve in mijn huis, want in een huis wordt geleefd.

Nu weet je iets van mij. Een beetje. Een klein beetje. Eigenlijk nog steeds niets. Maar dat is oké. Want ik wil niet dat je mij leert kennen aan de hand van een korte tekst. Als we elkaar ooit mogen ontmoeten, komt dat wel. Maar nu heb je alvast een eerste indruk.

Bedankt voor je tijd en veel plezier met mijn portfolio,
Leonie van Dusschoten.